KOMPROMAT, ako sa stať špiónom!

 


KOMPROMAT (orig. názov: Kompromat)

2 hráči | 20-30 min. | od 10+ rokov | česky | blafovacia | kartová | plánovacia | konfliktná

Kompromat je špionážna hra pre dvoch hráčov inšpirovaná kartovou hrou Black Jack.
Hráči sa snažia dokončiť jednotlivé misie bez toho, aby si príliš nezvýšili svoje krytie (nepresiahli hodnotu 21 na kartách) a hráč, ktorý dokončí misie s najvyšším počtom bodov, vyhráva hru, Hra môže však skončiť aj keď hráč získa 9 žetónov odhalenia. Vtedy okamžite hra končí a hráč prehrá.

V balení hry nájdete:
57 kariet
z toho:
2 balíčky kariet vybavenia po 14 kariet (0.5, 1/11, 1/11, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7, 7, 8, 9, 10)
1 balíček kariet misií
18 žetónov odhalenia

AKO SA TO HRÁ:
Každý hráč má balíček kariet vybavenia očíslovaných od 2 do 10 s jednou kartou 0.5,  dvoma kartami 1/11, ktoré si môžete vybrať, aby predstavovali 1 alebo číslo 11 a troma kartami s hodnotou 7.
Na začiatku každého kola sa vyložia štyri karty misií lícom nahor a vaším cieľom je „vyhrať“ misiu zahraním kariet s vyšším skóre ako súper. Ak prekročíte 21, budete mať postih a nemôže vyhrať danú misiu. Keď ste na rade, pozriete sa na hornú kartu svojho doberacieho balíčka a zahráte ju lícom nahor vedľa akejkoľvek misie, kde ste ešte karty nehrali. Potom prikladáte ďalšie karty lícom nadol k otočenej karte a snažíte sa mať na kartách súčet hodnôt na kartách najvyšší do 21.
V každom prípade si musíte zachovaj vážnu tvár, ako sa na správneho špióna patrí.

Obaja hráči sa striedajú v hraní kariet týmto spôsobom, kým každá misia nemá karty od ktoréhokoľvek hráča z oboch strán. Potom si hráči spočítajú body na svojich kartách a hráč, ktorý dosiahol hodnotou súčtu kariet do 21 je víťazom misie. Hráč ktorý prešvihol na kartách hodnotu 21 si doberie žetón odhalenia a pokračuje sa na ďalšiu misiu. Potom sa balíčky zamiešajú a začne sa nové kolo. (Ak vyhráte misiu s presným skóre 21, môžete zahodiť jeden žetón odhalenia)

V hre sa vyskytujú okrem kariet misií aj karty predmetov, ktoré poskytujú výhodu (akčné karty) pre jeho držiteľa a môžu škodiť protihráčovi v jeho úsilí o výhru v misii. Predmety vám poskytujú jednorazovú silu – ponechajte si ich lícom nahor, aby ste ich mohli použiť v budúcom kole, a po použití ich otočte. Karty kontrarozviedky v skutočnosti vôbec nie sú misiami – keď sa odhalia na začiatku kola, schovajú sa pod štandardnú kartu misie – ktokoľvek túto misiu vyhrá, získa tiež počet žetónov odhalenia znázornených na karte kontrarozviedky, čo môže byť v niektorých prípadoch riskantné, keďže po zozbieraní 9 žetónov odhalenia automaticky prehrávate hru.


Ak ani jeden hráč nezíska na konci posledného 6 kola 9 žetónov odhalenia, body na kartách sa spočítajú, zrátajú sa žetóny odhalenia (1 žetón = 1 bod) a hráč s najvyšším skóre vyhráva hru a stáva sa neohrozeným špiónom.

NA ZÁVER:
Kompromat je ideálna hra na skrátenie dlhej chvíle hocikde kde ste. Príprava hry zaberie 30 sek. a o zábavu pre dvoch máte postarané. Hru vysoko hodnotím za grafické spracovanie, mne sa oranžovo / modré karty veľmi páčia. Digitálna grafika ešte dotvára celý vizuálny koncept hry. Hru ODPORÚČAM ako zábavný, filler pre 2 hráčov. 

 

VIDEO NÁVOD k hre KOMPROMAT 

 

HODNOTENIE: 10 / 10
Miro Follner 

 

 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

VALHALLA - kocková rúbačka vikingov

KARTOGRAFOVÉ, alebo geodézia do vrecka

CHYSTÁ SA: CARTOGRAPHERS - HEROES

PIKANTNÍ KOČKY, alebo ako správne blafovať.

Medvědi vs. Mimina, alebo chlpatá krabička v poličke

Rytíř Klouzek - alebo ako sa pošmyknúť

KIVI a boj s kockami začína

NA KŘÍDLECH - útok operencov