Rytíř Klouzek - alebo ako sa pošmyknúť


RYTÍŘ KLOUZEK (orig. názov: Slide Quest)

1-4 hráči | 15-30 min. | od 7 rokov | česky | party | stredovek | postrehová | kampaň

Vydavateľstvo Blue Orange Games je zodpovedné za množstvo skvelých rodinných hier. Horúcou novinkou, ktorá sa objavila v obchodoch pred Vianocami 2019 je Rytíř Klouzek, ktorú na ČR a SR trh priniesla spoločnosť MINDOK.



Rytíř Klouzek je hra pre 1-4 hráčov, aj keď jeden hráč môže mať problém s ovládaním, ibaže by disponoval 4 rukami! V závislosti od počtu hráčov má každý hráč kontrolu nad 1 alebo viacerými plastovými páčkami, ktorými sa hra ovláda. Áno táto stolová hra sa naozaj ovláda páčkami. Plastové páčky sú umiestnené vo vykrojenej strane krabice z hry a všetky požadované komponenty sú vložené do príslušných priestorov na hráčskej doske. Hráči potom môžu pomocou páčok zdvihnúť svoju stranu hracej plochy, čo prinúti rytiera (ktorý stojí na guľôčkovom ložisku), aby sa otáčal v opačnom smere. Hráči budú musieť spolupracovať, aby prinútili rytiera pohybovať sa správnym smerom a dokončil svoj cieľ.



Rytíř Klouzek má levely, ktoré sa s narastajúcim počtom neustále zvyšujú úroveň obťažnosti. Väčšina úrovní znamená, že musíte rytiera previesť vyznačenou cestičkou z úvodného bodu hracej dosky smerom k východu. Ak s rytierom vybočíte z cestičky musíte začať odznova príslušný level hry. Cieľom hry je presnosť a spolupráca. Ako hra pokračuje, pridávajú sa ďalšie nebezpečenstvá, hoci najbežnejšie sú jamy, spadnúť do jednej z nich a strácate život, stratíte príliš veľa životov a vaša hra končí. Naopak, na mapách nájdete aj srdcia ak sa k ním dostanete, získate život naviac.

Čoskoro zistíte, že čelíte prisluhovačom, ktorých musíte poraziť a bossom, ktorí sú ako prisluhovači, ale musíte ich poraziť ako posledných. Okrem toho existuje v hre aj prvok dynamit, ktorý vám zvyčajne uberie život, ak ho zvalíte, ale občas musíte vhodiť do jamy aj dymanit aj bossa, aby ste zvíťazili. Pri hraní viacerých levelov narastá náročnosť a na konci úrovní kapitol (10/20) sa stretnete s ďalšími výzvami.



Dojmy z hry:
Niet pochýb o tom, že Rytíř Klouzek funguje na spolupráci, pevnej ruke a s dávkou trpezlivosti, hlavne pri hre s malými deťmi. Otázkou ale je, či je to zábava? Nepochybne je to skvelá zábava! Úroveň požadovanej spolupráce je fantastická, pretože každý hráč dokáže ovládať iba jednu plastovú páčku pohybu rytiera. Pri hre dvoch hráčov však hra trochu stráca lesk, schopnosť ovládať 2 páčky znamená, že potrebujete menšiu spoluprácu, niektoré výzvy sú jednoducho na jedného hráča, čo zážitok mierne kazí. Jednou z fantastických vecí na hre Rytíř Klouzek je, aké ľahké je ihneď začať hrať akonáhle otvoríte krabicu a ihneď pochopíte celý princíp hry. Hranie hry je veľmi prirodzené, jediné, čo sa musí vysvetliť, je ako vyhrať. Aj keď existujú rôzne varianty cieľov, väčšinou je hra dosť konzistentná. To je vlastne aj jediný problém, hra sa cíti trochu nepreskúmaná, v 20 úrovniach sú možné 4 rôzne variácie úrovní, ktoré sa objavujú v stále rastúcich obťažnostiach.



Bolo by fajn, keby poskytla aj  niekoľko jedinečných výziev, napríklad záchranu princezny, ktorú by ste museli oslobodiť z „klietky“ alebo dať do hry druhého rytiera, takže by ste museli ovládať dve postavy naraz. Ako už bolo napísané, Rytíř Klouzek je skvelá hra, ktorá má prinútiť deti, ale aj dospelých hrať stolové hry. Spočiatku je to úžasne ľahké, pretože úroveň výziev je nízka, ale časom je náročnosť brutálna. Ak hru dáte pred 4 osoby, môžeme zaručiť, že sa budete baviť! Bohužiaľ je to krátka hracia doba, v ktorej hra absentuje. Pokiaľ nedôjde k rozšíreniu, ktorá dramaticky zvýši obsah a dĺžku hry, hra je jednoducho príliš krátka a má príliš malú znovu hrateľnosť, budete sa baviť pri hre len pár krát a potom ju odložíte, alebo ju vytiahnete pre kamarátmi aby ste im ukázali aké môžu vyzerať dnešné stolové hry.
 


Celkovo hodnotíme, že Rytíř Klouzek má čo ponúknuť a vie byť veľmi inšpiratívny. Je to viac aktívna hra ako ktorákoľvek iná. Ak však chcete jednoduchú hru, pri ktorej by ste sa bavili, určite by ste ju mali vyskúšať! Rytíř Klouzek je jedna z tých hier, ktorá je tak pútavá a zábavná, že je ju ideálne predstaviť ľuďom, ktorí doteraz „nepričuchli“ k stolovým hrám, ideálne niekde na večierku.




Môžeme pochváliť:
  • hra je pútavá a má obrovský potenciál prilákať hráčov k vášmu stolu
  • hra je rýchla a zábavná
  • hra je vhodná aj pre menšie deti od cca 5 rokov
  • hra precvičí komunikáciu, trpezlivosť a spoluprácu
  • hra má jednoduché pravidlá a príprava nezaberie viac ako 2 minúty

Nepáči sa nám:
  • hra obsahuje len 20 unikátnych mapových dielov    
  • hra má veľmi krátku hraciu dobu
  • chýbajú väčšie výzvy na prekonávanie nástrah 

HODNOTENIE: 7,5/10
Miro Follner




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

VALHALLA - kocková rúbačka vikingov

KARTOGRAFOVÉ, alebo geodézia do vrecka

CHYSTÁ SA: CARTOGRAPHERS - HEROES

PIKANTNÍ KOČKY, alebo ako správne blafovať.

Medvědi vs. Mimina, alebo chlpatá krabička v poličke

KIVI a boj s kockami začína

NA KŘÍDLECH - útok operencov

KOMPROMAT, ako sa stať špiónom!