VALHALLA - kocková rúbačka vikingov

VALHALLA (orig. názov: Valhalla)


1-6 hráčov | 30-60 min. | od 13 rokov | česky | kartová hra | vikingovia | startegická | engine-building

Pod stromčekom sa mi objavila nová stolová hra Valhalla z poľského vydavateľstva Go On Board, v českej lokalizácii od REXhry, ktorá vás zavedie do sveta Vikingov, kde jediné na čom záleží je vyhrať bitky a. ... no ... zomrieť. A so slávou odísť do Valhally!
Łukasz Woźniak vytvoril mechaniku hry a o grafickú stránku sa postarala Barbara Gołębiewska.

Základná hra už sama o sebe obsahuje ďalšie rozšírenia (6) a tak nebude núdza o ďalšie epické súboje v rôznych herných módoch a variáciách.



Hra obsahuje: 
    292 kariet, 15 kociek, 24 žetónov, 6 hracích dosiek

Valhalla je prioritne určená ako stolová hra pre 2 až 6 hráčov, ale v balení nájdete aj „sólo“ režim, takže hru je môžeme hrať aj samostatne.

Hra vám zaberie okolo 60 minút (s väčším množstvom Vikingov - viacerých  hráčov aj 90 min.), ale v móde 1 proti 1 sa hravo dostanete na 30 minút hernej doby.

Nastavenie hry je mierne upravené podľa toho, koľko hráčov sa zúčastňuje „bitky“.
Okamžite vyhodíte 0 až 40 kariet z balíčka hry podľa toho, či hráte v 2 alebo 6 hráčoch.

Každý hráč dostane dosku hráča na ktorú môže nasadzovať bojovníkov (až 4), 4 štíty svojho klanu, 7 kariet bojovníkov (2 si ponechá, 5 odhodí). Každý hráč navyše získa 3 karty Jarla a rozhodne sa, ktorú si ponechá ako svojho veliteľa s efektom!


Najhladnejší hráč po krvi začína ako prvý a potom sa pokračuje v smere hodinových ručičiek.
Ťah každého hráča je rozdelený do dvoch fáz.

V 1 fáze si môžete vybrať jednu z týchto akcií:
  •     Nasadiť bojovníka v bitke (presunúť ho z ruky na svoju dosku hráča)
  •     Pridať 2 bojovníkov (presuňte ich z ruky na dosku), pokiaľ ich celková sila nepresiahne 3
  •     Zaútočiť na iného hráča
  •     Dobrať 2 karty a zahoďte 1
(popis akcii je stručne znázornený aj na prehľadovej karte)

Pozor, ak na doske hráča nemáte žiadneho bojovníka, ste povinní nasadiť aspoň jedného.

V druhej fáze môže hráč potiahnuť 2 karty a vyhodiť 1.

V útokoch spočíva všetka krása mechaniky hry. Útočník vezme 6 kociek a hodí ich. Kocky môže prehodiť až 3x, ale s každým ďalším hodom si musí jednu koncu odobrať. Môže prehodiť všetky ostávajúce kocky, alebo len tie ktoré sa mu nehodia. (každý ďalší hod: -1 kocka). Ak je so svojim hodom kociek spokojný, umiestni kocky na svojho bojovníka. Keď bojovník obsadil všetky priestory na zbrane na svojej krate, znamená to, že zostúpi na bojisko a bojuje najkrvavejším spôsobom, ktorý príde na myseľ. Ak bojovník nemá obsadené všetky svoje polia zbraní, nemôže sa zúčastniť boja a zostane pozorovať, ako jeho ostatní spoločníci zomierajú slávou (čo je nešťastie!)


Pred ukončením svojej fázy sa môže útočník rozhodnúť použiť ľubovoľný počet vojenských taktických kariet. Ak sa rozhodne ich nepoužiť, podá ruku obrancovi. Akonáhle je na ťahu obranca, útočník už nemôže zasahovať do osudu bitky pomocou iných taktík. Obranca hrá svoju obrannú fázu rovnakým spôsobom ako útočník.

Keď obaja hráči dokončili boj svojich bojovníkov, sila sa porovná a ten, kto má najvyššiu hodnotu, zvíťazí. Víťaz si ešte ako trofej, zoberie jeden štít od svojho súpera a VŠETCI jeho bojovníci, ktorí sa zúčastnili bitky, sú hodní vstúpiť do Valhally. Hráč ich odstráni z hracej dosky a umiestnite ich lícom nadol (zakryté) na pravú stranu do prislúchajúceho výrezu. Ak vyhrá obranca, nezíska žiadny štít od svojho súpera, ale môže si vybrať, ktorého zo svojich bojovníkov pošle do Valhally.

Bojovníci, ktorí zvíťazia v bitke, sa slávia. Odin otvára bránu a sedí s nimi pri stole vo Valhalle.

Víťazné body sa získajú zaslaním vašich víťazných bojovníkov do Valhally a ukradnutím nepriateľských štítov!

Koniec hry je, keď hráč stratí svoj posledný štít, alebo keď je vylosovaná posledná karta v balíčku.
V obidvoch prípadoch však aktívny hráč dokončí svoje kolo a potom každý hráč vrátane toho, ktorý spustil koniec hry, urobí posledné kolo, samozrejme, ak sú karty dostupné, bez toho, aby si dobral z balíčka nové.

Ragnarok je rozpútaný a spočítajú sa víťazné body na kartách bojovníkov. 




Ako hodnotím hru?
Valhalla je veľmi zaujímavá hra s prvkami, ktoré sú jednoduché, znovuhrateľnosť neobmedzená a  produkčne je hra vybalancovaná, kocky a karty bojovníkov sú návykové a navodzujú pochmúrnu severskú atmosféru. Celková nálada hry je veľmi dobrá a hráč sa jednoducho dostane do prostredia.

Ak máte radi hry, v ktorých vyhrávajú tí, ktorí si plánujú stratégiu bez možnosti náhody, asi to nebude hra pre vás. Môžete mať najsilnejších hrdinov na bojisku a najlepšiu vojnovú taktiku vo svojej ruke a mysli, ale ak si nehodíte na kockách čo práve potrebujete, nedokážete vyzbrojiť svojich bojovníkov. Budete mať len malé šance na víťazstvo. Hra jednoducho počíta s náhodou, ale mne sa to na hre páči, (Vládca Tokia) do konca hry ste stále v napätí, či vám to padne, alebo nie.

"Mne sa tento špecifický aspekt hry páči! Nie som diplomat! Mám rád krv, boj a pivo! Dajte mi sekeru a niekoho koho môžem zraziť k zemi!"

Mohla by Valhalla po niekoľkých hrách nudiť? Môže sa to zdať, ale odpoveď znie NIE. Herná stratégia nastavená autormi hry podľa mňa skutočne funguje. Už tak veľké množstvo rozšírení v krabici a s množstvo rôznych herný režimov sa vám postará o dlhé herné večeri v testosterónovej atmosfére.
Valhalla ma zaujala a všetkým, ktorí ju spolu so mnou vyskúšali navodila dobrý pocit a neostalo len pri jednej hre za večer. Dokonca aj moja manželka si hru pochvaľovala ako je herne jednoduchá, priamočiara, ale s veľkou dávkou návykovosti. Vďaka tomu Valhalla bude vašim vynikajúci doplnok k vašej zbierke hier. 

HODNOTENIE: 8/10 

Miro Follner





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

KARTOGRAFOVÉ, alebo geodézia do vrecka

CHYSTÁ SA: CARTOGRAPHERS - HEROES

PIKANTNÍ KOČKY, alebo ako správne blafovať.

Medvědi vs. Mimina, alebo chlpatá krabička v poličke

KIVI a boj s kockami začína

Rytíř Klouzek - alebo ako sa pošmyknúť

NA KŘÍDLECH - útok operencov

KOMPROMAT, ako sa stať špiónom!