KARTOGRAFOVÉ, alebo geodézia do vrecka

KARTOGRAFOVÉ (orig. názov: Cartographers)


1-100 hráčov | 30-45 min. | od 10 rokov | česky | kartová hra | fantasy | startegická | flip & write

Vydavateľstvo Thunderworks Games je pravdepodobne najviac známe pre svoju vynikajúcu kockovú hru Hrdina v Kocke. Je to hra, v ktorej hráči v priebehu hry budujú svoju RPG postavu.
Čo teda bude nasledovať po tejto úspešnej hre?

Sú to Kartografové! Je to hra zo žánra roll and write (technicky flip and write, pretože používa karty namiesto kocky), v ktorej hráči mapujú - zakresľujú územia svojich krajín. Tento žáner hier sa stal v poslednom období veľmi populárny (Vítejte ve svém vysnívané měste, Rail ink, ...). Ale myslím si, že je tu vždy priestor pre ďalšie lepšie hry. Poďme to teda spoločne zistiť. Lokalizovanú verziu prinášajú na SR a ČR REXhry.


Prehľad hry:
Hra Kartografové sa hrá počas 4 ročných období, pričom každá sezóna aktivuje dva zo štyroch bodových cieľov. Bodové ciele sa striedajú:
ciele AB v období jari, ciele BC v lete, CD na jeseň a DA v zime.
Na začiatku ťahu priradíte ku každej karte (A,B,C,D) náhodne vylosovanú kartu verejných úloh – bodov, ktoré si pripíšete po splnený podmienky na karte.
Každé ročné obdobie má v ľavom hornom rohu číslo ktoré uvádza do akého počtu hodnoty kariet zakreslenia terénov si môžete karty dobrať. (Jar má číslo 8, to znamená, že môžete dobrať len karty do celkového súčtu max.8. Výnimku tvorí pravidlo keď máte dobraté karty s celkovou hodnotou 7 a následne doberiete kartu s hodnotou 2, výsledok je 9 a končíte s dobratím karty terénov zakreslenia.) V tomto momente váš ťah končí a vyhodnocujete si body za mince, hory, ... a body za verejnú úlohu.


Body sa pripisujú za verejné úlohy, ak si zakreslíte tvar z karty pri ktorom je minca, ak obkreslíte horu. V priebehu hry môžete dobrať kartu ruiny, následne musíte dobrať ďalšiu kartu s tvarom na zakreslenie a musíte zakresliť tvar cez políčko ruiny na mape.

Políčko s horou sa nesmie prekresliť žiadnym tvarom z dobratej karty.



V prípade, že si dotiahnutie kartu Útok goblinú, musíte predať svojmu spoluhráčovi po ľavej ruke svoju mapu on vám zakreslí podľa tvaru na karte Útoku goblinú príslušný tvar. Toto sú záporné body za každé políčko s goblinmi, na vašej mape ak nie sú goblini obkreslený z každej strany.
Následné po sčítaní a odčítaní bodov sa pripraví karta Leto s číslo v ľavom hornom rohu a hra pokračuje tými istými krokmi ako s kartou Jar.

Hra končí v Zime kedy je na karte aj najmenšie číslo súčtu doberaných kariet. Po každom ročnom období sa vždy sčítavajú komplet mince získané počas hry.

Víťazí hráč s najväčším počtom bodov.



Zážitok z hry:
Stratil som prehľad o tom, koľko hier v žánri roll and write som hral za posledné dva roky. Je to však veľa. Aj keď som určite fanúšikom týchto typov hier, mám pocit, že vydavatelia niekedy len vymýšľajú nápady, ktoré už boli vymyslené. Ako už bolo povedané, stále existujú prekvapivé a šikovné nápady a Kartografové si robia dobre svoju prácu, keď si razia svoju vlastnú cestu.
V skutočnosti sa tento titul stal jedným z mojich najobľúbenejších v mojej zbierke hier.
Téma hry je ako ušitá do prostredia hry Hrdina v Kocke a dokresľuje peknú atmosféru a nadväzuje dizajnom a produkciou. Aj keď moje zručnosti v oblasti tvorby mapy nie sú najlepšie, rád si tvorím svoju mapu a dokonca som sa po pristihol ako si tvorím svoje malé príbehy počas tejto hry. "Tu je dedina, ktorá je ľahko prístupná pre obyvateľov." 😊



So 16 rôznymi verejnými úlohami (4 z každého typu) bude vo vašich hrách veľa rôznych možností. Nie som matematik, ale permutácie možných kombinácií bodovacích kariet sú dosť vysoké. K tomu pridajme skutočnosť, že mapa je obojstranná (s obrovskou priepasťou v strede na strane B) a od Kartografov môžete očakávať veľkú znovuhrateľnosť. Ja som si hru trošku prispôsobil a zalaminoval mapy a na zakresľovanie používam stieraciu fixu.

Kartografové ponúkajú aj mini rozšírenie pre už ostrieľaných zememeračov a jednu novú kartičku do hry Hrdina v Kocke.


Záverečné hodnotenie:
Kartografové: Zmapujte svět hrdiny v kostce je vynikajúcim doplnkom k žánru, o ktorom som si nemyslel, že mu zostáva veľa miesta a možnosti ako tento typ hier zatraktívniť. Ale áno, podľa mňa sú Kartografové to najlepšie čo na trhu momentálne nájdete. Ponúkajú na pravidlá jednoduchú hru ktorú vysvetlíte za 5 minút a obrovskú dávku znovuhrateľnosti, s peknou tematikou a aj jemnej interakcie medzi hráčmi.


HODNOTENIE: 9,5/10
Miro Follner

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

VALHALLA - kocková rúbačka vikingov

CHYSTÁ SA: CARTOGRAPHERS - HEROES

PIKANTNÍ KOČKY, alebo ako správne blafovať.

Medvědi vs. Mimina, alebo chlpatá krabička v poličke

Rytíř Klouzek - alebo ako sa pošmyknúť

KIVI a boj s kockami začína

NA KŘÍDLECH - útok operencov

KOMPROMAT, ako sa stať špiónom!