NA KŘÍDLECH - útok operencov



NA KŘÍDLECH (orig. názov: Wingspan)

1-5 hráčov | 40-70 min. | od 10 rokov | česky | kartová hra | zvieratá | rodinná hra | engine-building

Stolová hra Na Krídlech (orig. Wingspan) od Stonemaier Games, v českej lokalizácii od vydavateľstva MINDOK je hra plná vtákov všetkých možných veľkostí a druhov. Z hráčov sa stávajú výskumníci, pozorovatelia vtákov, ornitológovia a zberatelia. Ich snahou je objaviť a prilákať tých najlepších vtákov do svojej rezervácie. Hra trvá 4 kolá a počas jednotlivých kôl vykonávajú hráči akcie, ktorými sa snažia vychovať vtáka v prirodzenom prostredí, zabezpečiť mu potravu a aj dobré podmienky na znášku čo najviac vajíčok.

Voliéra zahŕňa tri rôzne biotopy a každý vták pomôže rozvinúť vašu vtáčiu ZOO v určitej oblasti: zháňanie potravy, znášanie vajec a získavanie nových prírastkov do voliéry. Víťazom hry sa stane hráč s najvyšším počtom bodov. Body môžete získať za zaujímavých vtákov v zbierke, plnením rôznych úloh, ktooré vyhodnocujete počas alebo na konci hry, za znášanie vajec, akumulovanú potravu a korisť.


Hra je vhodná aj pre deti mladšie ako desať rokov, trvá asi šesťdesiat minút a hrať ju môže jeden až päť hráčov.

Najdôležitejšou súčasťou herného materiálu sú karty vtákov. Na každej karte nájdete dôležité informácie, ako sú český a latinský názov vtáka, obrázok, rozpätie krídel, oblasť výskytu, biotop v ktorom žije, druh potravy, bodová hodnota, typ hniezda, veľkosť znášky, kategória vtáka, efekt a číslo karty.

Na hracej doske, voliére, je znázornená tabuľka s políčkami na umiestnenie kariet vtákov. Tabuľka má päť stĺpcov a tri riadky, ktoré predstavujú lesy, lúky a mokrade a súčasne aj tri zvyšné akcie: získanie potravy, znesenie vajec a potiahnutie kariet na ruku, ďalej hlavičku hore a legendu v ľavej časti. 


Táto doska má zelenú a modrú stranu. Základnou je zelená strana a modrá strana slúži na zníženie úrovne súperenia medzi hráčmi. Každá strana má štyri políčka na doštičky verejných úloh.

Ďalšou dôležitou súčasťou herného materiálu sú karty s osobnými úlohami. Na každej karte je uvedené číslo a názov karty, symbol úlohy, získané body pri záverečnom hodnotení, slovný popis úlohy, symbol a početnosť výskytu vyhovujúcich kariet v balíčku.

Na jar roku 2020 očakávame 1. rozšírenie Perutě Evropy, ktoré prinesie kartičky vtáčikov z Európy, nové verejné ako aj nové osobné úlohy.


HODNOTENIE: 10/10

Miro Follner

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

VALHALLA - kocková rúbačka vikingov

KARTOGRAFOVÉ, alebo geodézia do vrecka

CHYSTÁ SA: CARTOGRAPHERS - HEROES

PIKANTNÍ KOČKY, alebo ako správne blafovať.

Medvědi vs. Mimina, alebo chlpatá krabička v poličke

Rytíř Klouzek - alebo ako sa pošmyknúť

KIVI a boj s kockami začína

KOMPROMAT, ako sa stať špiónom!