Medvědi vs. Mimina, alebo chlpatá krabička v poličke


MEDVĚDI  vs. MIMINA (orig. názov: Bears vs. Babies)

2-5 hráčov | 15-30 min. | od 10+ rokov | česky | party | zvieratká | kartová | konfliktná

Bola to rodinná láska na prvý pohľad k Výbušným Koťátkam, ktorá nás viedla k tomu, že sme si kúpili Medvědi vs Mimina, hru od tých istých tvorcov ... a je to nová láska tak isto k tejto hre, ktorá ma inšpirovala k napísaniu tohto článku o novinke Medvědi vs Mimina od Black Fire, ktorí nám túto kartovú hru prinášajú na SR a ČR trh.
Robím si len trošku starosti o to, čo sa deje v hlavách tvorcov týchto šialených hier. (Matthewa Inmana a Elana Lee)

Výbušné Koťátka prelomili všetky štatistické rekordy na Kickstarteri, keď kampaň prebehla začiatkom roku 2015, a Medvědi vs Mimina určite nebol nijaký slabší projekt. Nazbieral viac ako 3,2 milióna dolárov od 85 581 podporovateľov. V tom čase sa hra zaradila ako desiata najviac financovaná „stolová hra“ v histórii Kickstarteru. Nie zlé pre kampaň, ktorá požadovala len 10 000 dolárov, aby mohla uzrieť svetlo sveta!

Prirodzene, vo veľmi cynickom svete, v ktorom žijeme, bolo veľa ľudí, ktorí hru zatratili skôr, ako bola uvedená na trh a tvrdili, že Medvědi vs Mimina bude len nejaká hlúpa náplasť po „mega úspechu“ Výbušných Koťátkach. Na internete je tiež niekoľko recenzií, ktoré túto hru nehodnotia veľmi vysoko, ale ja osobne neviem prečo? Doma siahame po tejto chlpatej krabičke znova a znova, viac a viac. Medvědi vs. Mimina je druhá hra, ktorá ťaží z veľkého talentu jej tvorcov ako herných dizajnérov. 

Čo je v (chlpatej) krabici!?
107 hracích kariet
hracia textilná podložka
návod
FAQ


Prehľad základných pravidiel hry:
Úlohou hráča je postaviť veľké zlé monštrum v čo najlepšej sile, ktoré sa stretne v neľútostnom boji s miminkami. Znie to šialene? Áno, ale je to veľmi, veľmi zábavné a návykové.
Hra je určená pre 2-5 hráčov od 10+. Hru je ideálne hrať s minimálne 3 hráčmi a nebojte sa aj mladšie deti od 7 rokov si hru zamilujú tak isto ako my. Hráči začínajú s piatimi kartami v ruke s rôznymi časťami tela a podľa toho, koľko hráčov sa na hre zúčastňuje, striedavo vykonávajú niekoľko akcií. Ostatné karty sa rozdelia do 3 rovnakých hromádok a položia lícom dolu na hraciu plochu. Akcie môžu spočívať v položení kariet na začatie vytvárania príšer (vždy začíname hlavou), alebo dobratím ďalších kariet z balíčkov. Monštrá, ktoré sa stavajú, sú buď pozemné, vzdušné, alebo vodné na boj proti pozemským, vzdušným alebo vodným miminám. Každá karta monštrum (hlava, telo, nohy atď.) má bodovú hodnotu, takže keď postavíte monštrum z viacerých kariet, má celkovú svoju „silu“ sčítaním bodov na jednotlivých kartách, ktoré tvoria telo.

Hráč vo svojom ťahu (pri hre 4-5 hráčov) môže buď:
2x vyložiť kartu
2x dobrať jednu kartu (možná je aj kombinácia vyloženia jednej karty a dobratie jednej karty)
vyprovokovať miminá na boj
dobrať 1x kartu z odhadzovacieho balíčka

Toto sú základné ťahy pre každého jedného hráča. Ako hra pokračuje, hráči môžu skončiť doberaním kariet mimin z balíčka - tie musia byť okamžite umiestnené lícom nadol na zodpovedajúcu plochu hracej podložky pre to ktoré mimino. Každá karta pre mimino má tiež bodovú hodnotu a kombinovaný balík kariet pre bábätká v konkrétnej armáde zvyšuje celkovú silu miminovej armády.
Áno, uhádli ste, kombinovaná hodnota príšery a kombinovaná hodnota miminovej armády sú skóre, ktoré určujú výsledky bitiek medzi príšerami a miminami. Napríklad v bitke porazí pozemské monštrum v hodnote siedmich bodov pozemnú mimino armádu v hodnote nižšej, ako je hodnota, ktorá sa získa po sčítaní celkovej hodnoty kariet monštra. V prípade remízy vyhráva príšera.

Hráč sa môže rozhodnúť, že na svojom ťahu nepodnikne žiadne kroky, a namiesto toho vyhlási „provokáciu“. To je akcia, kedy sa hráč rozhodne provokovať mimino armádu (pozemnú, vzdušnú alebo vodnú) a zvolená mimino armáda následne útočí na všetky príšery na stole, ktoré zodpovedajú jej typu (tj. na pozemné, vzdušné alebo vodné). Hodnota mimino armády sa spočíta a potom každý hráč spočíta svoje individuálne príšery a hráč s najväčším počtom bodov príšer vyhrá bitku a obdrží karty mimin ako víťazné body. Všetky príšery, ktoré sa zúčastnili boja, sa dostanú do hromady kariet v odhadzovacom balíčku. Bojujú iba raz! Ak je mimino armáda príliš silná na každého hráča, ktorý bojuje, vyhrá armáda mimin a karty mimin zostanú v hromade armády a všetky karty príšer ktoré sa zúčastnili boja sa odhodia do odhazovacieho balíčka. 



Druhým spôsobom, ako vyprovokovať armádu, je, že niekto z hráčov si doberie kartu Provokace Mimin z doberacieho balíčka, ktorú musí okamžite vyložiť -zahrať a vyprovokovať jemu milú armádu mimin z balíčka. Tieto karty môžu byť veľmi užitočné ako odstaviť súperov, ale aj nebezpečné keď ešte nie ste so svojimi príšerami pripravený na boj. Karta Provokace je iba jednou z mála akčných kariet, ktoré sú v balíčku a umožňujú hráčom robiť na ťahoch niečo odlišné, ako len zhromažďovanie a ukladanie časti tela monštra. 

Existujú v balíčku aj iné akčné karty ako napríklad:  karty Amputace, ktoré umožňujú hráčovi odseknúť časť monštra iného hráča (napr. hlavu, ruku, nohy a tým oslabiť, prípadne úplne ochromiť monštrum v prípade že stratí hlavu), karty dvojitej sily naopak pridávajú dvojnásobnú silu monštra, karty výmeny hláv, karty masky kde svoju hlavu monštra aj jej pôvod skrývate pred ostatnými hráčmi.

Hra končí, keď je posledná karta z doberacieho balíčka liznutá a potom, čo každý hráč dostane možnosť svojho posledného ťahu sa otočia všetky karty mimin a všetky miminá útočia na všetky monštrá bez ohľadu na charakter. Vyhráva hráč s najväčším počtom bodov na kartách mimin, v prípade remízy vyhráva hráč s najviac počtom kariet  mimin.
A to je všetko o čom táto hra je ... a je rovnako šialená ako aj ilustrácie na kartách.

Dojmy z hrania:

Kartová hra Medvědi vs Mimina je neskutočnou, napriek tomu vysoko návykovou konfrontačnou hrou, ktorá sa stala veľmi obľúbenou u nás doma. Rovnako ako Výbušné Koťátka, je hra veľmi vtipná,  pekne spracovaná a nepredvídateľná, bohatá na stratégiu a hĺbku aj keď na prvý pohľad sa to nezdá. Po pár partiách sami zistíte, že táto hra je nakoniec aj strategická aj keď s podielom náhody doberania kariet z balíčka.Počas hry sú príšery, ktoré vy a vaši protivníci stavajú, viditeľné každým iným hráčom, takže môžete kedykoľvek zistiť hodnotu jednotlivca, alebo monštrá „armády“. Môžete tiež jasne vidieť, aký veľký balíček kariet je súčasťou každej mimino armády, takže zváženie potenciálnych výsledkov bitiek je kľúčovou súčasťou hry. Rastúca hromada mimin pozemnej armády by mohla byť zrelá na vyzdvihnutie vášho páru zdanlivo neporaziteľných pozemských monštier, kým niekto nezačne hrať kartu amputácie a neoddelí jednu z vašich hláv, alebo nezačne hrať výmenu hlavy  a nevymení vašu zemskú príšerku za vodu.


Krása spočíva v tom, že kedykoľvek môžete skutočne potlačiť ktoréhokoľvek zo svojich súperov, takže zabudnite aj na šťastie.
Taktika, šťastie, komédia, stratégia, odpočet, očividné šikanovanie. Madvědi vs Mimina majú všetko a to robí z tejto hry absolútny fenomén peknej, jednoduchej zábavnej hry. 

Pre koho je hra určená:
Ak ste hrali a bavili sa na Výbušných Koťátkach, mali by ste sa poobzerať aj po Medvědi vs Mimina. Surrealistický a niekedy čierny humor Výbušných Koťátkach je vtkaný aj do látky Medvědi vs Miminá, ale čo je najdôležitejšie, je to skutočne jedinečná, šikovná, konfliktná a veľmi zábavná malá hra, ktorá nikdy, nikdy nesklame. Balenie a komponenty sú skutočne dobré, od chlpatého boxu po kvalitu kariet až po špeciálnu textilnú podložku je všetko na 100% vynikajúco vyprodukované a kvalitné. 

HODNOTENIE: 9 / 10
Miro Follner

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

VALHALLA - kocková rúbačka vikingov

KARTOGRAFOVÉ, alebo geodézia do vrecka

CHYSTÁ SA: CARTOGRAPHERS - HEROES

PIKANTNÍ KOČKY, alebo ako správne blafovať.

KIVI a boj s kockami začína

Rytíř Klouzek - alebo ako sa pošmyknúť

NA KŘÍDLECH - útok operencov

KOMPROMAT, ako sa stať špiónom!